середа, 29 вересня 2010 р.

Розумна "посудомийка"


Знаєте, скільки часу йде на щоденне миття посуду в родині із трьох людей? Якщо вірити моїй сусідці, то ніяк не менше ста років.

Офіційна статистика видає трохи іншу цифру: за рік "намивається" близько двох тижнів. Чи не краще витратити цей час на повноцінний відпочинок, наприклад на морі або гірськолижному курорті?
Тим більше, що всю роботу зі змісту в чистоті посуду на себе обере посудомийна машина.
Патент на першу у світі посудомийну машину одержав американець Джоул Хоугтон. Це була дерев'яна ручна конструкція, у якій колесо, що оберталося, оббризкувало водою посуд. Ефективність техніки обговорювати не доводиться, але, безсумнівно, це був важливий крок на шляху до скасування кухонного поневолення жінок. А вже в 1880 році Бенджамин Хове представив на суд удосконалену конструкцію - також механічну. Щоб добитися результату доводилося інтенсивно обертати рукоятку агрегату.
Сьогодні характеристики будь-якої техніки прямо пов'язані з мінімізацією витрат: електроенергії, води й часу. Передові технології дозволяють випускати посудомийні машини, здатні вимити до 14 комплектів посуду в 12-13 літрах води. Навіть у самої дбайливої господарки не вийде так ощадливо витрачати воду при митті руками. Крім того, сучасні конструкції миють дуже якісно, дбайливо й практично безшумно.
По-перше, та сама порція води використовується повторно, пройшовши попереднє очищення у фільтрі. По-друге, завдяки йонообменнику вода, що надходить, стає більш м'якою, що підвищує її миючі здатності. Заощадити електроенергію можна за рахунок раціонально розташованого теплообмінника: він у вигляді плоского бачка розміщається під машиною.

Частково холодна вода підігрівається в ньому від порції гарячої води, спущеної після фільтрації. Крім цього, у багатьох машинах теплообмінник призначений для сушіння посуду ( за принципом конденсації) без додаткового використання електроенергії. У результаті, витрати електрики на роботу приладу, розрахованого на 12-14 комплектів столового посуду не перевищують 1,3-1,4 кВт/год.

А ще розумна посудомийна техніка здатна автоматично визначати обсяг завантаження й ступінь забруднення посуду, а виходячи із цього, вибирати найбільш рентабельну програму миття.

На українському ринку присутні посудомийні машини, що повністю відповідають нашим державним стандартам і відповідні до вітчизняних умов провідних фірм.

Підлогові посудомийні машини можуть бути із шириною 60 см (на 12-14 персон) і 45 см (на 8-9 персон). Як правило, у родині з 4 людей, при щоденнім готуванні потрібно самий об'ємний варіант, який включається один раз і в стані помити не тільки тарілки, чашки, ложки й виделки, але й каструлі зі сковорідками.

Крім того, підлогові типи машин діляться на окремостоячі, що вбудовуються й повновстоювані. Перші дають можливість любуватися на них з усіх боків, другі демонструють себе тільки з боку дверцят. А треті - самі потайливі повністю заховані від очей людських за меблевим фронтом. Для повноцінної роботи посудомийної машини потрібні: мийний засіб (буває рідким, у вигляді порошку або таблеток), ополіскувач (дозволяє блищати посуду без витирання) сіль, що й регенерує (необхідна для відновлення робочого стану йонообмінника).

По ціновому факторі посудомийки розділяють на три групи.
До самих доступних можна віднести такі торговельні марки, як Whirpool, Zanussi, Ariston, Gorenje. На більш високому якісно-ціновому щаблі стоять Bosh, Siemens, Electrolux. І, мабуть, вищий пілотаж при роботі з посудом покажуть відомі бренди: Miele, AEG, De Dietrich і Kuppersbusch. Ціновий розкид на цю автоматичну техніку досить широкий: від $250-300 (дешеві компактні) $1000 -1800 (об'ємні повновстроювані).

Практично всі посудомийні машини оснащені функцією попередньої мийки. Фактично це замочування посуду. Справа в тому, що запускати не до кінця завантажену машину - не вигідно. Тому краще змочити частину брудного посуду, щоб залишки їжі не присихали до неї, а режим миття відкласти, поки не набереться достатній обсяг ( протягом дня).

Опція, що визначає рівень забруднення й кількості предметів, досить дорога, тому в якості її альтернативи використовується режим роботи, називаний "половинне завантаження". Застосовується даний режим тільки при митті столових предметів на верхньому ярусі: сюди, як правило, містяться тарілки, блюдця, чашки, склянки.

Функцією відкладеного старту також постачена основна кількість моделей. Завдяки вбудованому таймеру миття посуду почнеться в призначений час. Для багатьох районів, де електроенергія в нічний час коштує дешевше, це дуже вигідно. Та й потім приємно прокинутися ранком і замість гори посуду, що залишився після вечері побачити чисто вимиті чашечки й тарілочки.

Що стосується рівня шуму, то в останніх поколіннях машин цьому критерію приділяється особлива увага. 43 db - уже не рідкість, а це звичайна домашня гучність. Поруч із такою включеною машиною можна тихо розмовляти. Гарні звукоізолюючі властивості досягаються за рахунок використання шумоподавляючих матеріалів і раціонального розміщення всіх функціональних вузлів.
У невеликих кухнях підлогову посудомийну машину найчастіше просто нікуди поставити. Тому тут доречно скористатися компактною моделлю. У середньому її розмір зрівняємо з кубиком, обсягом 50 куб. см (майже, як микрохвильовка). Так що вона цілком може розміститися прямо на стільниці або в кухонній шафці. Існує два типи таких міні-помічниць: "функціональний" і "комфорт". Машинки першого типу - більш дешеві - як правило мають 2-3 основних режими, механічне керування, низький клас енергоспоживання. Другий тип - ускладнений і більш дорогий варіант - здатний відмивати сильнозабруднені каструлі й сковороди, а також наділений функцією делікатної мийки - для виробів зі скла. Таймер відкладеного старту є в обох типах.

Однак, до недоліків таких машин можна віднести невелику завантажувальну камеру, розраховану на родину з 2-3 ( 4-х із труднощами) людей. Тому якщо до вас прийдуть гості, то доведеться озброюватися губкою й одягати фартух.

Найчастіше потенційного покупця бентежить, що посудомийна машина працює від 1 до двох годин, а то й довше ( при митті сильнозабруднених предметів). Видалося б руками теж саме можна вимити набагато швидше. Однак, такий підхід явно не відрізняється далекоглядністю.

По-перше, якщо говорити про якість миття, то ручний варіант, безумовно, поступається. Людина не може довгостроково мити посуд при температурі 60-70 градусів, він обварить руки. Крім того, від тривалого контакту з миючою рідиною шкіра сохне й тріскається. А усередині посудомийки, завдяки такій системі миття гинуть усі мікроби й предмети одержують первозданний блиск.

По-друге, виробники посудомийних машин не ставили перед собою завдання - збільшити швидкість миття посуду. Увага конструкторів концентрується на куди більш важливих питаннях: позбавити людину від неприємної роботи. Тепер її за вас виконує техніка. А ви в цей час можете відпочивати або займатися улюбленою справою.

Незважаючи на те, що посудомийна машина проробляє за нас саму неприємну роботу, не всякий посуд витримає її миття. У принципі в інструкції кожної машини даний перелік виробів, які не рекомендується мити в посудомийці. В основному це стосується предметів, зроблених з таких матеріалів як кришталь, пластик, дерево, порцеляна, посріблені й позолочені прилади. Через тривалу обробку миючим розчином і високою температурою, кришталь може потемніти, пластик деформуватися, дерево розтріснутися, а з порцеляни швидше злізе нанесений малюнок, на покриттях з дорогоцінних металів, як правило, з'являються плями або ж вони темніють.

Але, як правило, у щоденнім житті ми не використовуємо дорогих тендітних сервізів, а ставимо на стіл звичайні тарілки й прилади з нержавійки. Тому мийний агрегат повністю виправдовує себе. Тим більше, що ряд машин має функцію щадної мийки, яка дозволяє проводити більш дбайливе миття скляних виробів або виробів з дорогим малюнком. Але однаково не рекомендується мити тонкостінну порцеляну, китайську (тонкостінну) порцеляну, старий посуд, який залишився від бабусі або посуд, який ви дуже бережете, як пам'ять.

Потрібно бути обережними з миттям антикварної порцеляни, особливо з розписом по глазурі. Краще не мити стародавнє матове скло: воно буває тендітним. Втім, у деяких машинах є програми делікатної мийки тендітного скла.

Усі відомі виробники сучасного посуду спеціально маркірують виробу, які пристосовані для миття в посудомийної техніці. Як правило, це самий стандартний посуд без вишуканого декору. Що стосується столових приладів, то якщо вони покриті шляхетними матеріалами, то посудомийка теж не для них - точно потьмяніють.

Samsung установлює нові стандарти в дизайні DVD -плеєрів


Компанія Samsung Electronics ведучий виробник і технологічний лідер у сфері споживчої електроніки, представила компактний DVD-плеєр DVD-H1080 на виставці International Consumer Electronics Show у Лас-Вегасі. Новинка стала спадкоємцем торішньої моделі DVD-F1080, що здивувала своїм інноваційним дизайном. DVD-H1080 так само компактний, як і його попередник – по площі він лише ненабагато більше DVD-диска. А чудова дизайн-концепція Crystal Design робить цей портативний центр цифрових розваг особливо гарним.

DVD-H1080 – це ще один зразок техніки Samsung, якою можна по-справжньому захоплюватися. Ставши власником даного програвача, користувачі одержать небачений для DVD-плеєрів сплав стилю, інновацій і функціональності.

Незважаючи на мінімалістський дизайн, DVD-H1080 має саму передову функціональність. Новинка дозволяє підвищувати якість вихідного відеосигналу, конвертуючи стандартні DVD до роздільної здатності 720p, 1080i або 1080p (Full HD). А завдяки функції USB Host Play плеєр може відтворювати цілий спектр мультимедійних файлів, включаючи формати DivX, MP3 і JPEG. На відміну від звичайних DVD-плеєрів, призначених тільки для програвання дисків, Samsung DVD-H1080 здатний стати домашнім центром розваг з можливістю перегляду відео й фото, а також відтворення музики з USB-накопичувачів.  

Компанія Compro Technology представила IР-камеру IP50W


Компанія Compro Technology провідний виробник PC Tv-тюнерів і цифрових аудіо-відеопродуктів представляє продукт для забезпечення безпеки, IР-камеру IP50W.

Серія камер відеоспостереження IP50 являє собою легке в установці рішення для організації відеоспостереження усередині приміщення. Висока якість зображення в них сполучається з MPEG-4 кодуванням, що значно знижує потребу в дисковому просторі для зберігання архіву. Камера оснащена мікрофоном, гучномовцем, детектором руху, а також можливістю підключати зовнішні датчики й виконавчі ланцюги. Модель IP50W обладнана бездротовим інтерфейсом 802.11b/g.

Програмне забезпечення - це ключ до успіху продуктів, пов'язаних з безпекою будинку й офісу. На додаток до заснованого на Activex браузерному керуючому ПЗ всі камери Compro поставляються із професійним 16-канальним записуючим ПЗ Comproview для автоматичного керування, що попереджає. Є численні вбудовані детектируючі функції, такі, як збереження окремих настроювань для кожного каналу й сигналізація по певних подіях. ПЗ також підтримує безліч режимів вилученого моніторингу із широкою функціональністю й доступним браузерним інтерфейсом.

Для мобільних користувачів в IР-камер Videomate є підтримка 3 G-Телефонів і смартфонів на базі Windows Mobile 5/6 для перегляду в режимі реального часу й керування додатками для забезпечення безпеки (смартфони на базі Windows Mobile 5/6). 

Де кінчається всемогутність кухонного комбайна...


Де кінчається всемогутність кухонного комбайна...Воістину фантастичні досягнення сучасних технологій знайшли своє втілення в кухонному комбайні. Ця чарівна машина пркрасно сполучає безліч функцій, кожна з яких окремо при ручнім виконанні може обернутися для господарки справжньою проблемою. Подумати тільки!

Натискання однієї клавіші - і картопля почищена, овочі порізані, тісто замішане. Кілька невигадливих комбінацій - і комбайн перетворюється в м'ясорубку, що самостійно готовить для вас фарш. Чи варто купувати елекром’ясорубку, коли на ринку величезна кількість кухонних комбайнів?

На перший погляд, це порожня витрата грошей. Навіщо м'ясорубка? Комбайн усе перемеле, усе переріже, усе перечистить і перемісить. Але не чи доводилось вам зустрічатися із проблемою, коли м'ясо кухонному комбайну виявлялося "не по зубах"? Може бути, ми переоцінюємо його всемогутність? Адже слід прийняти в увагу той факт, що та сама техніка не може з рівним успіхом обробляти продукти, що настільки відрізняються за структурою й твердості, як м'ясо, тісто й овочі? Отже, саме час звернутися до думки експертів і подивитися, що вони скажуть на цей рахунок.

Експерти:

- Електром'ясорубка – окремо-варта соло-техніка, розрахована на готування м'ясного, рибного й пташиного фаршу.
- Електром'ясорубка відрізняється більш високою потужністю, довговічністю й надійністю, ніж кухонний комбайн.
- Прогресуюче підвищення потужності й поліпшення якості складання електром'ясорубок дозволило моделям, представленим на сьогоднішньому ринку, досягти рівня напівпрофесійної техніки.
- Нарешті, при бажанні можна придбати модель із додатковими функціями овочерізки, тертки й соковичавниці. М'ясорубка з овочами завжди впорається, а комбайн із м'ясом - далеко не завжди.

На запитання " чи варто купувати електром'ясорубку?" експерти й незалежні споживачі дали однозначно позитивну відповідь. Ну як, ви вирішили зробити покупку? Усе ще сумніваєтеся? Уже ні? Тоді - уперед!

До електром'ясорубки - зі знанням справи

Перш ніж піти в магазин і зробити свій вірний вибір, треба бути "підкованим" покупцем. Шквал нових термінів і перерахування всіляких "прибамбасів", які обрушаться на вас із вуст продавця, сповненого добрих намірів допомогти у виборі моделі, не повинні шокувати вас. Пропонуємо вашій увазі свого роду словник термінів, знання яких може бути корисним, із вказівкою характеристик, на які слід звернути увагу при виборі.

Автоматичний переривник ланцюга - це засіб захисту мотора в деяких моделях електром'ясорубок від перегріву й перевантаження (наприклад, потрапляння кістки). При нормальному процесі роботи вбудовані усередину дві біметалічні пластини перебувають у замкненому стані. Надмірний потік електрики змушує їх розімкнутися. Після відключення приладу переривник ланцюга автоматично вертається у вихідне положення - можна продовжити роботу.

Автореверс - ця функція дозволяє обійти проблему намотування жили на шнек. Не потрібно розбирати м'ясорубку, виколупувати жилу вилкою. Досить зупинити мотор, якийсь час потримати палець на кнопці автореверса, і причина засмічення вийде із вхідного отвору. Потім можна запустити прилад у роботу. Не всі м'ясорубки постачені цією функцією. Могутніші моделі в автореверсі просто не мають потреби, тому що жили для них не представляють проблему перемелювання.

Блокування мотора. Найбільш звичним способом захисту мотора від перегоряння й перевантаження є так зване блокування. У моделях, що використовують цей спосіб захисту, є втулка-запобіжник (звичайно із пластику), яка лопається у випадку влучення твердих частин або при підвищенні температури мотора вище припустимого значення.

Горловина електром'ясорубки повинна бути досить високою, щоб не було можливості піти назустріч випадково виниклому спокусі сунути в отвір руку. Говорячи всерйоз, це, скоріше, психологічна запобіжний захід робить роботу із приладом більш приємною.

Накатна гайка - масивна деталь, що забезпечує закріплення ножа й насадки на виході м'ясорубки. Матеріал - нержавіюча сталь. Більшою зручністю в експлуатації відрізняються моделі із глибокими пазами, розташованими по краю накатної гайки. У процесі роботи м'ясорубки під дією відцентрових сил, обумовлених обертанням ножа, може відбутися затягування накатної гайки, що суттєво ускладнює розбирання м'ясорубки. Вставляючи в пази який-небудь предмет (наприклад, олівець), можна без особливих зусиль відгвинтити накатну гайку.

Насадки для електром'ясорубок бувають наступних типів:

Перфоровані диски для фаршу. Усього існує три різновиди дисків для фаршу: із дрібними отворами (3-3.5мм), з отворами середньої величини (4.5-6мм), з великими отворами (8-9мм). Кожна електром'ясорубка комплектується, як мінімум, двома дисками з отворами різних діаметрів.

Насадка-куббе використовується для одержання порожніх сосисок (трубочок), які потім фаршируються й обсмажуються. Експериментуючи з наповнювачем для сосисок, можна готовити різні делікатеси, використовуючи книгу рецептів для готування "куббе".

Насадка для ковбаси призначена для готування домашньої ковбаси. До вузької горловини встановленої на м'ясорубку насадки приєднують кишку (або її альтернативу - те, у чому ви будете зберігати домашню ковбасу), включають м'ясорубку в роботу. Однієї рукою слід притримувати кишку й контролювати рівномірність її наповнення.

Формочка для котлет призначена для зручності формування готового фаршу, додасть котлетам більш естетичний вид і дозволить зробити їх однакової величини.

Овочерізка призначена для нарізування овочів великими рівними пластинками. Вставляється в м'ясорубку через голівку для овочерізки й тертки.

Тертка дає можливість, не додаючи зусиль - за допомогою м'ясорубки - терти овочі і інші продукти. Вставляється в прилад через голівку для овочерізки й тертки. Звичайно м'ясорубки комплектуються двома тертками - великого й дрібного калібру.

Соковичавниця для цитрусових. Призначення очевидне. Як користуватися соковичавницею, ясно далеко не всім. Виявляється, для цього треба поставити м'ясорубку " дибки" (на задню стінку), зняти металеву голівку, зміцнити соковичавницю й підставити ємність. Потім включити м'ясорубку, і "надягати" цитрусові, розрізані навпіл, на обертову опуклу частину вижималки.

Ніж. При виборі електром'ясорубки слід приділити особливу увагу якості сталі, з якої виконаний ніж. Від цього прямо залежить якість і надійність приладу. Звичайно ніж потребує заточення один-два рази в рік. Однак у деяких моделях, де використовується сталь дуже гарної якості, заточення ножа не передбачене ( звичайно, якщо вам не заманеться молоти цеглу й цвяхи). Одним з останніх досягнень є серповидний самозагострювальний ніж. При правильному обігу забезпечує безвідмовну роботу приладу.

Важіль-фіксатор - спеціальний фіксуючий гвинт, розташований на бічній панелі. Сприяє додатковому закріпленню всіх деталей, підвищуючи безпеку обігу із приладом. Є тільки в деяких моделях.

Теплоелемент. У деяких моделях функцію захисту мотора від перегріву й перевантаження виконує теплоелемент. Коли температура перевищує межу припустимого значення, відбувається відключення двигуна від шнека.

Штовхальник забезпечує зручність і безпеку завантаження продуктів. Матеріал - пластик.

Трей - завантажувальна платформа. Являє собою лоток для подачі продуктів з отвором, який приєднує до горловини м'ясорубки. Матеріал - пластик або метал. Пластиковий трей має недоліки втрати кольору, легкого забруднення, невисокої міцності. Миється з меншою легкістю, ніж металевий. Лотки можуть відрізнятися за формою й площею. Перевагу мають лотки більшої площі.

Шнек - масивна спіраль, до одного з кінців якої кріпиться ніж. У процесі роботи електром'ясорубки шнек, обертаючись, здійснює прокручування фаршу. Найчастіше зустрічається металевий шнек.

Шум. Природно, електром'ясорубка не відрізняється безшумністю роботи. Більше того, при складностях в обробці можуть спостерігатися вібрування, "скиглення" і нерівномірне дзижчання. Точної інформації про рівень шуму кожної моделі в децибелах установити не вдалося, тому що далеко не всі фірми-виробники тестували свої моделі. У середньому рівень шуму електром'ясорубок становить приблизно 70 дб при санітарній нормі 80 дб. Слід зазначити, що чим могутніше мотор, тим більше прилад видає шуму при роботі, що може створити деякі незручності. Зрештою, у дитячій кімнаті можна вжити заходів по звукоізоляції, що захистить сон вашої дитини не тільки від шуму електром'ясорубки.