середа, 29 вересня 2010 р.

Де кінчається всемогутність кухонного комбайна...


Де кінчається всемогутність кухонного комбайна...Воістину фантастичні досягнення сучасних технологій знайшли своє втілення в кухонному комбайні. Ця чарівна машина пркрасно сполучає безліч функцій, кожна з яких окремо при ручнім виконанні може обернутися для господарки справжньою проблемою. Подумати тільки!

Натискання однієї клавіші - і картопля почищена, овочі порізані, тісто замішане. Кілька невигадливих комбінацій - і комбайн перетворюється в м'ясорубку, що самостійно готовить для вас фарш. Чи варто купувати елекром’ясорубку, коли на ринку величезна кількість кухонних комбайнів?

На перший погляд, це порожня витрата грошей. Навіщо м'ясорубка? Комбайн усе перемеле, усе переріже, усе перечистить і перемісить. Але не чи доводилось вам зустрічатися із проблемою, коли м'ясо кухонному комбайну виявлялося "не по зубах"? Може бути, ми переоцінюємо його всемогутність? Адже слід прийняти в увагу той факт, що та сама техніка не може з рівним успіхом обробляти продукти, що настільки відрізняються за структурою й твердості, як м'ясо, тісто й овочі? Отже, саме час звернутися до думки експертів і подивитися, що вони скажуть на цей рахунок.

Експерти:

- Електром'ясорубка – окремо-варта соло-техніка, розрахована на готування м'ясного, рибного й пташиного фаршу.
- Електром'ясорубка відрізняється більш високою потужністю, довговічністю й надійністю, ніж кухонний комбайн.
- Прогресуюче підвищення потужності й поліпшення якості складання електром'ясорубок дозволило моделям, представленим на сьогоднішньому ринку, досягти рівня напівпрофесійної техніки.
- Нарешті, при бажанні можна придбати модель із додатковими функціями овочерізки, тертки й соковичавниці. М'ясорубка з овочами завжди впорається, а комбайн із м'ясом - далеко не завжди.

На запитання " чи варто купувати електром'ясорубку?" експерти й незалежні споживачі дали однозначно позитивну відповідь. Ну як, ви вирішили зробити покупку? Усе ще сумніваєтеся? Уже ні? Тоді - уперед!

До електром'ясорубки - зі знанням справи

Перш ніж піти в магазин і зробити свій вірний вибір, треба бути "підкованим" покупцем. Шквал нових термінів і перерахування всіляких "прибамбасів", які обрушаться на вас із вуст продавця, сповненого добрих намірів допомогти у виборі моделі, не повинні шокувати вас. Пропонуємо вашій увазі свого роду словник термінів, знання яких може бути корисним, із вказівкою характеристик, на які слід звернути увагу при виборі.

Автоматичний переривник ланцюга - це засіб захисту мотора в деяких моделях електром'ясорубок від перегріву й перевантаження (наприклад, потрапляння кістки). При нормальному процесі роботи вбудовані усередину дві біметалічні пластини перебувають у замкненому стані. Надмірний потік електрики змушує їх розімкнутися. Після відключення приладу переривник ланцюга автоматично вертається у вихідне положення - можна продовжити роботу.

Автореверс - ця функція дозволяє обійти проблему намотування жили на шнек. Не потрібно розбирати м'ясорубку, виколупувати жилу вилкою. Досить зупинити мотор, якийсь час потримати палець на кнопці автореверса, і причина засмічення вийде із вхідного отвору. Потім можна запустити прилад у роботу. Не всі м'ясорубки постачені цією функцією. Могутніші моделі в автореверсі просто не мають потреби, тому що жили для них не представляють проблему перемелювання.

Блокування мотора. Найбільш звичним способом захисту мотора від перегоряння й перевантаження є так зване блокування. У моделях, що використовують цей спосіб захисту, є втулка-запобіжник (звичайно із пластику), яка лопається у випадку влучення твердих частин або при підвищенні температури мотора вище припустимого значення.

Горловина електром'ясорубки повинна бути досить високою, щоб не було можливості піти назустріч випадково виниклому спокусі сунути в отвір руку. Говорячи всерйоз, це, скоріше, психологічна запобіжний захід робить роботу із приладом більш приємною.

Накатна гайка - масивна деталь, що забезпечує закріплення ножа й насадки на виході м'ясорубки. Матеріал - нержавіюча сталь. Більшою зручністю в експлуатації відрізняються моделі із глибокими пазами, розташованими по краю накатної гайки. У процесі роботи м'ясорубки під дією відцентрових сил, обумовлених обертанням ножа, може відбутися затягування накатної гайки, що суттєво ускладнює розбирання м'ясорубки. Вставляючи в пази який-небудь предмет (наприклад, олівець), можна без особливих зусиль відгвинтити накатну гайку.

Насадки для електром'ясорубок бувають наступних типів:

Перфоровані диски для фаршу. Усього існує три різновиди дисків для фаршу: із дрібними отворами (3-3.5мм), з отворами середньої величини (4.5-6мм), з великими отворами (8-9мм). Кожна електром'ясорубка комплектується, як мінімум, двома дисками з отворами різних діаметрів.

Насадка-куббе використовується для одержання порожніх сосисок (трубочок), які потім фаршируються й обсмажуються. Експериментуючи з наповнювачем для сосисок, можна готовити різні делікатеси, використовуючи книгу рецептів для готування "куббе".

Насадка для ковбаси призначена для готування домашньої ковбаси. До вузької горловини встановленої на м'ясорубку насадки приєднують кишку (або її альтернативу - те, у чому ви будете зберігати домашню ковбасу), включають м'ясорубку в роботу. Однієї рукою слід притримувати кишку й контролювати рівномірність її наповнення.

Формочка для котлет призначена для зручності формування готового фаршу, додасть котлетам більш естетичний вид і дозволить зробити їх однакової величини.

Овочерізка призначена для нарізування овочів великими рівними пластинками. Вставляється в м'ясорубку через голівку для овочерізки й тертки.

Тертка дає можливість, не додаючи зусиль - за допомогою м'ясорубки - терти овочі і інші продукти. Вставляється в прилад через голівку для овочерізки й тертки. Звичайно м'ясорубки комплектуються двома тертками - великого й дрібного калібру.

Соковичавниця для цитрусових. Призначення очевидне. Як користуватися соковичавницею, ясно далеко не всім. Виявляється, для цього треба поставити м'ясорубку " дибки" (на задню стінку), зняти металеву голівку, зміцнити соковичавницю й підставити ємність. Потім включити м'ясорубку, і "надягати" цитрусові, розрізані навпіл, на обертову опуклу частину вижималки.

Ніж. При виборі електром'ясорубки слід приділити особливу увагу якості сталі, з якої виконаний ніж. Від цього прямо залежить якість і надійність приладу. Звичайно ніж потребує заточення один-два рази в рік. Однак у деяких моделях, де використовується сталь дуже гарної якості, заточення ножа не передбачене ( звичайно, якщо вам не заманеться молоти цеглу й цвяхи). Одним з останніх досягнень є серповидний самозагострювальний ніж. При правильному обігу забезпечує безвідмовну роботу приладу.

Важіль-фіксатор - спеціальний фіксуючий гвинт, розташований на бічній панелі. Сприяє додатковому закріпленню всіх деталей, підвищуючи безпеку обігу із приладом. Є тільки в деяких моделях.

Теплоелемент. У деяких моделях функцію захисту мотора від перегріву й перевантаження виконує теплоелемент. Коли температура перевищує межу припустимого значення, відбувається відключення двигуна від шнека.

Штовхальник забезпечує зручність і безпеку завантаження продуктів. Матеріал - пластик.

Трей - завантажувальна платформа. Являє собою лоток для подачі продуктів з отвором, який приєднує до горловини м'ясорубки. Матеріал - пластик або метал. Пластиковий трей має недоліки втрати кольору, легкого забруднення, невисокої міцності. Миється з меншою легкістю, ніж металевий. Лотки можуть відрізнятися за формою й площею. Перевагу мають лотки більшої площі.

Шнек - масивна спіраль, до одного з кінців якої кріпиться ніж. У процесі роботи електром'ясорубки шнек, обертаючись, здійснює прокручування фаршу. Найчастіше зустрічається металевий шнек.

Шум. Природно, електром'ясорубка не відрізняється безшумністю роботи. Більше того, при складностях в обробці можуть спостерігатися вібрування, "скиглення" і нерівномірне дзижчання. Точної інформації про рівень шуму кожної моделі в децибелах установити не вдалося, тому що далеко не всі фірми-виробники тестували свої моделі. У середньому рівень шуму електром'ясорубок становить приблизно 70 дб при санітарній нормі 80 дб. Слід зазначити, що чим могутніше мотор, тим більше прилад видає шуму при роботі, що може створити деякі незручності. Зрештою, у дитячій кімнаті можна вжити заходів по звукоізоляції, що захистить сон вашої дитини не тільки від шуму електром'ясорубки.

0 Comments: