пʼятниця, 6 серпня 2010 р.

Як вибрати посудомийну машину

Ще недавно посудомийні машини можна було побачити тільки в іноземних фільмах. На сьогоднішній день посудомийні машини стали доступними, і все частіше з'являються на кухнях середньостатистичних жителів СНД.
Дійсно, без посудомийної машини так само важко господарювати, як і без пральної машини. Мийка посуду по витратах часу й сил стоїть відразу після прання. Логічно було б купити посудомийну машину відразу після пральної. Досить використовувати дружину в якості посудомийної машини!
При мийці посуду вручну Ви ніколи не досягнете тієї чистоти й гігієнічності, що при митті в посудомийній машині. Жодна господарка не зможе мити посуд при температурі води 75 градусів Цельсія, а посудомийна машина може.
Можна знайти кілька десятків посудомийних машин різних виробників, і різновидів моделей стає усе більше. Актуальне питання, що вибрати?

Як працює посудомийна машина

Знати це не тільки цікаво, але й потрібно. Посуд укладається в ґратчасті кошики й лотки. Вибирається режим мийки й натискається кнопка "Старт". Струмені холодної води проходить через спеціальний фільтр, у якому вода зм'якшується. У фільтрі використовується спеціальна сіль, яка додається не так часто. Далі вода нагрівається. Є моделі, які підключаються до гарячої води. Далі вода змішується з мийним засобом і тонкими струмками розприскується на посуд, розмиваючи жир і забруднення. Після закінчення процесу прання брудна вода зливається й відбувається полоскання посуду чистою водою з додаванням спеціального ополіскувача. Потім посуд може проходити процес сушіння.

Які бувають посудомийні машини

Насамперед, посудомийні машини різняться по способу установки. Бувають вбудовані посудомийні машини й машини зовнішньої установки.
Вбудовані посудомийні машини більш зручні. Вони не займають місце на столі.
Вбудовані посудомийні машини позбавлені декоративних елементів, тому що вони звичайно закриті дверкою меблів.
При виборі вбудованих машин знайте, що є моделі, які повністю закриті дверкою, і моделі, у яких елементи керування й індикації відкриті. Більш зручні посудомийні машини з відкритою індикацією, тому що видно, чи домила машина посуд, чи ні.
Звичайно вбудовані машини коштують дорожче окремо стоячих.
По розмірах посудомийні машини діляться на три категорії:

* Повнорозмірні (60х60х85 см, на 12-14 комплектів посуду)
* Вузькі (шириною 45 см, на 6-9 комплектів)
* Компактні (45х55х45 см, на 4-5 комплектів).

Майте через, що для родини з 3-5 людей, то краще брати повнорозмірну посудомийну машину. А якщо ні, то доведеться запускати машину по кілька раз у день. Компактні й вузькі моделі розраховані на 1-2 людей.

Можливості посудомийних машин

Число програм машини може коливатися від 4 до 12. Звичайно присутні такі режими:

* "Щоденна" - стандартна мийка при 50-60 градусах,
* "Дуже брудно" - передбачає додаткову мийку
* "Замочування" - для сильно застарілого бруду;
* "Ощадливий режим" - укорочений цикл для не дуже брудного посуду і т.д.

Погодитеся, одна справа помити чашки після чаю, а інша - вимити брудну сковороду. Дорогі й "розумні" моделі намагаються самі визначити потрібний режим прання. У більш дешевих машинах користувач вибирає режим сам. Чим більше можливих режимів, тим универсальніше й ощадливіше посудомийна машина. Посудомийна машина може мити практично будь-яке кухонне начиння. Не рекомендується мити дерев'яні, латунні, срібні й перламутрові вироби.

Чи економічна посудомийна машина

Лічильники електричної енергії стоять практично в кожному будинку. З недавнього часу багато установлюють лічильники води. Напрошується питання, чи ощадлива посудомийна машина? На всю процедуру помивки посуду витрачається близько 1,5 кіловата електроенергії й 15 літрів води. Ці цифри дуже зразкові й відрізняються для різних посудомийних машин, але приблизно картину Ви уявите. При мийці посуду звичайним способом іде на порядок більше води. Якщо у Вас є лічильник води, то вийде навіть економія.
Не зайве згадати, що посудомийні машини так само, як і інша техніка, діляться по класах споживання електроенергії. Клас A самий економічний, а далі по зростанню споживання електроенергії B,C,D,E..

Від чого залежить ціна посудомийної машини

Ціни на посудомийні машини коливаються від 300 до 1000$. Від чого залежить ціна й чи слід брати більш дорогу посудомийну машину?

* Моделі, що вбудовуються, коштують дорожче окремо стоячих.
* Чим вище функціональність і кількість програм, тим дорожче посудомийна машина.
* У більш дорогих посудомийних машинах відомих брендів більше уваги приділяють безпеці й перевірці машин на наявність шлюбу.

У дорогих посудомийних машинах престиж-класу більше значення має імідж і престиж. При цьому по функціональності надійності вони аналогічні моделям середньої цінової категорії. Якщо Ви прагнете, щоб посудомийна машина проробила довго й безвідмовно, варто звернути увагу саме на моделі середньої цінової категорії.

На що ще потрібно звернути увагу

Не варто забувати, про рівень шуму. Якщо кухня використовується й у якості їдальні, то цей показник дуже важливий. Він зазначений у паспорті посудомийної машини. Бажано, щоб рівень шуму не перевищував 50 дб. Вбудовані посудомийні машини шумлять менше за рахунок того, що їх оточує дерев'яна обшивка. Наявність сушіння. Далеко не всі моделі мають функцію сушіння, а вона може бути дуже корисна. І, звичайно ж, дизайн. Тут поради давати складно. Головне не гнатися за модою. Посудомийна машина купується на тривалий строк, а мода швидкоплинна. Те, що модно зараз, може виглядати смішно через 3-5 років. Якщо є сумніви, краще придбайте вбудовану посудомийну машину.

0 Comments: