пʼятниця, 9 квітня 2010 р.

Вибір DVD плеєра

Отже, Ви вирішили придбати DVD плеєр. Зараз є маса різновидів DVD плеєрів і проблема вибору стоїть гостро.
Коли в магазині запитаєш у менеджера поради, то він починає смітити незрозумілими технічними термінами й намагатися продати дорожчу модель.
Можна звичайно обрати дорогу модель відомого виробника (Sony, Philips, Panasonic, JVC, LG, Toshiba, Sharp), але це не самий гарний варіант розв'язку проблеми. Можна за п'ять хвилин, прочитавши дану статтю розібратися в нових технологіях і усвідомлено зробити вибір.

Що таке DVD?

DVD - оптичний диск, який майже не відрізнимо від звичайного CD, але він уміщає в 7 раз більше інформації. Що це дає Вам: більш якісний звук і високу якість зображення.
DVD плеєр - це обладнання, яке дозволяє читати DVD диски. Крім того, він може читати звичайні диски, MP3, Divx, Videocd, JPEG і т.д.
Ну от, прийшлося зустрітися з незрозумілими термінами. Спробуємо розібратися в термінах.

Технології

Під звичайними CD малися на увазі диски з музичного центру. Їх ще називають Audiocd.
MP3 - формат музики. Можливо Ви зустрічали компакт-диски з позначкою MP3. Даний формат дозволяє на одному CD уміщати до 12 годин музики, у чому і є його перевага.
WMA -те ж, що й MP3.
Divx - формат, у якому записано відео на CD. На одному диску до 1,5 годин відео. Це формат, який прийшов зі світу комп'ютерів. Що це Вам дасть? Якщо у Ваших знайомих є комп'ютер, то Ви можете брати в них диски й дивитися на Вашому DVD (якщо плеєр підтримує даний формат). Крім того, такі диски дешевше, ніж DVD, хоча і якість нижче.
Videocd - старий формат відео. Один фільм уміщається аж на двох дисках при якості, подібному з VHS.
JPEG - це формат для фотографій і малюнків, які можуть бути записані на CD. Якщо Ваш DVD плеєр буде підтримувати даний формат, то Ви зможете переглядати фотографії в цифровому форматі, отримані із цифрових фотоапаратів, камер, телефонів. Особливо просунуті моделі комплектуються обладнанням для одержання фотографій прямо з фотоапаратів і інших обладнань, але це вже тема для окремої статті.
Караоке - ну тут усім зрозуміло. Є підтримка, виходить, Ви із друзями зможете співати свої улюблені пісні.
DD 5.1 - так дану технологію скорочено називають у прайс-листах. Повна назва Dolbydigital. Це формат звуку, використовуваний для створення ефекту присутності. У кінотеатрах були? От Dolbydigital дозволить створити Ваш домашній кінотеатр. Приставка 5.1 виходить, що Ви можете підключити акустичну систему 5.1, що полягає з п'яти маленьких стовпчиків (сателітів) і одного великого (сабвуфера). Навіщо аж шість стовпчиків, запитаєте Ви? П'ять сателітів створюють просторовий ефект, а сабвуфер відтворює реалістичність басів.
Домашній кінотеатр - цей термін часто вживають, щоб назвати DVD плеєр з підтримкою Dolbydigital і акустичною системою Dolbydigital. Напрошується висновок: якщо не вистачає грошей на повний комплект, можна вибрати спочатку DVD плеєр, а потім докупити й акустичну систему

Різновиди DVD плеєрів

DVD-чейнджер - приблизно те ж, що звичайний CD чейнджер. Скажемо, якщо Ви прагнете, не встаючи з дивана переглянути всі серії улюбленого серіалу.
DVD+VHS відеомагнітофон - DVD плеєр і відеомагнітофон в одному корпусі. Головна риса - це компактність. При виборі даного апарата врахуйте, що керування обома обладнаннями проводиться з одного пульта, що приводить до ускладнення керування. Також, при записі з DVD диска на відеокасету Ви втратите 2-7 секунд, незважаючи на функцію синхронного старту.
DVD-ресивер - обладнання, що поєднує в одному корпусі Dvd-Плеєр, Av-Декодер, багатоканальний підсилювач потужності й радіоприймач. Доповните такий апарат пасивними колонками, підключите до телевізора, і одержите готовий домашній кінотеатр. Недолік -неможливість удосконалити систему по звуковій потужності. Явна перевага - дешевина готового розв'язку.
DVD-рекордери - DVD плеєри з можливістю запису. Ви зможете запрограмувати запис цікавого фільму або передачі. Також Ви зможете переписати домашню відео колекцію на компактні й довговічні DVD диски.

Поради покупцеві

Тепер Ви маєте досить інформації, щоб не плутатися в термінах. Перед тем, як бігти в магазин, зверніть увагу ще на кілька речей.

DVD-плеєр вибирається під телевізор

Якщо у Вас простенький телевізор діагоналлю в 21``, то не варто купувати до нього супернаворочений DVD плеєр. Радості від високої якості зображення Ви не відчуєте.
Зверніть увагу на роз’єми, якими обладнаний Ваш телевізор (якщо потрібно, подивитеся в інструкції). Від того, по якому роз’єму буде підключений DVD плеєр, буде залежати якість зображення. Перелічу від найвищої якості до більш низької: вхід компонентного сигналу, S-video, SCART, вхід композитного сигналу.
Добре, якщо Ваш телевізор обладнаний роз’ємом SCART. У такому випадку й DVD плеєр повинен мати SCART. SCART - це універсальний роз’єм, по ньому передається відео, звук і керуючі сигнали. У такому випадку для підключення досить усього одного шнура SCART- SCART, який позбавить Вас від плутанини з різних проводів.

Аудиосистема

Ви можете обрати готовий домашній кінотеатр, або купити DVD плеєр і акустику окремо. Це питання також потрібно вирішити до покупки DVD плеєра.
Якщо у Вас дорогий DVD плеєр з підтримкою DD 5.1, то й акустику слід вибирати відповідну. Не перестарайтеся з потужністю акустичної системи. Якщо кімната, у якій буде встановлений домашній кінотеатр невелика, то досить сумарної потужності в 140 Вт. Підключати AV ресивер (підсилювач) до DVD плеєра слід оптичним шнуром, це дасть більш високу якість звучання.
Для недорогого DVD плеєра спочатку достатньо буде й акустики, вбудованої в телевізор. Далеко не всім по кишені відразу викинути 200-500$ на домашній кінотеатр.

Функціональність

Визначтеся, які функції Ви прагнете бачити в DVD плеєрі.

  • чи потрібна функція запису?
  • потрібний чи CD чейнджер ?
  • чи потрібно читати дані із цифрових обладнань(Bloototh, карти пам'яті цифрових камер і т.д.)?
  • чи потрібна функція караоке (дешеві моделі можуть не підтримувати даний формат)?

Тепер можна вирушати за покупками.

0 Comments: