субота, 24 квітня 2010 р.

Як вибрати сканер

Отже, ви вирішили купити додому сканер. Давайте визначимося, що ж потрібно. По способу положення й оцифровки документа зараз найпоширеніші планшетні сканери, де аркуш паперу або томик книги лягає всією поверхнею на скло - сканування відбувається цілком.

Також бувають і барабанні сканери: аркуш проходить під час сканування. Таким сканером неможливо оцифрувати сторінки книги без її розшивки. Майже віджили своє ручні сканери - їх вже майже не можна побачити: самим пристроєм ви проводите по документу, тим самим виконуючи роль протяжного механізму. При цьому геометричні викривлення документа прямо залежать від кривизни ваших рук. Тому поговоримо лише про планшетні сканери.

Як і принтер, сканер купується один раз і на довгий час: їх неможливо "поапгрейдити" - розширити їхній функціонал. У першу чергу, необхідно визначитися, який розмір аркуша повинен оцифрувати пристрій. Найпоширенішим є формат А4 (297х210 мм) - цього досить для оцифровки звичайного друкованого аркуша паперу (наприклад, реферат) або розвороту звичайної книги. При необхідності, можна обрати сканер більшого формату, щоправда, його ціна суттєво більше.

Далі потрібно звернути увагу на роздільну здатність планшетного сканера. Він виміряється в крапках на дюйм - dpi . Звичайно, вказуються роздільна здатність по горизонталі й по вертикалі. Роздільна здатність по горизонталі є оптичною і залежить від зчитувального оптичного елемента. По вертикалі - механічною, вона залежить від точності руху приводу оптичного елемента. Деякі виробники йдуть на хитрість, інтерполюючи (програмно збільшуючи) картинку й указуючи роздільну здатність уже інтерпольованої картинки. По-перше, така картинка виглядає гірше, ніж якби ви зробили аналогічну дію в графічному редакторі, а по-друге, цифри на коробці не відповідають дійсності – реальна роздільна здатність сканера в кілька раз менше. Тому, уточнюючи характеристики сканера, наполягайте на тому, щоб вам сказали не інтерпольовану, а реальну роздільну здатність. Роздільної здатності 300dpi цілком вистачає для оцифровки й розпізнавання тексту. Якщо ж ви збираєтеся сканувати й роздруковувати фотографії або їх частини, то потрібно підібрати вже щось більш серйозне.

Сучасні сканери практично всі дозволяють оцифровувати зображення як у кольорі, так і в півтонах. Одним з параметрів сканера є розрядність переданих даних. Для кольору досить 24-х біт (по 8 біт на кожну колірну складову).

Для чого вам властиво потрібний сканер? Якщо передбачається оцифрувати тільки текст, то досить прикупити недорогий агрегат. Кольори він буде передавати погано, зате заощадите. Інша справа, якщо вам потрібно оцифрувати матеріали для поліграфії. У цьому випадку слід звернути увагу на передачу кольору: наскільки чесно сканер передає кольори, тобто наскільки відповідають гама відсканованого й вихідного зображень. До речі кажучи, подібний тест повинен проводитися при відкаліброваних сканері й моніторі. Також потрібно перевірити викривлення, створювані сканером. Це можуть бути артефакти біля ділянок з перепадами яскравості, шуми на картинці, розпливчастість зображення.

Ще один момент - швидкість сканування. Багато в чому вона визначається механікою сканера й способом його підключення. Сканери можуть підключатися до LPT порту. Це повільне, так сказати, історичне підключення, зараз рідко використовується. Другий варіант - досить шустрий інтерфейс SCSI. Однак, обидва ці інтерфейси можуть і не бути присутніми у вашої персоналки. Тому краще підключення по USB, до того ж здатне забезпечити сканер живленням, рятуючи вас турбот про живлення від мережі.

Окремим класом пристроїв стоять слайд-сканери, що дозволяють сканувати фотоплівку. На жаль, такі пристрої більш, ніж дороги. Вирішенням для будинку, для родини в частині дотичній сканування плівок може служити покупка недорогого адаптера для звичайного планшетного сканера.

Ще один ньюанс - програмне забезпечення сканера. Справа в тому, що Білл Гейтс, той самий, який глава Microsoft, не потурбувався включити сканери в список стандартних пристроїв Windows і, відповідно, стандартизувати дрова сканерів. Розробники сканерів зібралися й виробили загальний стандарт ПЗ сканерів - TWAIN, що робить обробку даних, що приходять від сканера, що й включає в себе драйвер сканера й інтерфейсне програмне забезпечення. ПЗ одного сканера не підходить для іншого, тому на його якість слід звертати увагу. Так що варто брати пристрої відомих виробників: з однієї сторони їх ПЗ саме по собі доведене до розуму, з іншої, випускаються його поновлення, які як правило можна скачати з офіційного сайту.

0 Comments: