неділя, 22 травня 2011 р.

Історія Hewlett-Packard


ПосиланняОднієї з перших компаній, створених у кремінній долині, є популярна й на сьогоднішній день корпорація Hewlett-Packard. Своєю назвою дана фірма зобов'язана двом випускникам Стенфордского університету – Дэйву Пакарду й Біллу Хьюлету. Вони не були оригінальними й у назві своєї компанії просто використали свої прізвища, причому те, яка з них буде першою, а яка другою було вирішено за допомогою жереба.

В 30-і роки увесь світ захопив справжній радіобум. Натхнені цим, двоє друзів – Вільям і Дэвід вирішили відкрити свою справу подібної спрямованості й уже в 1939 році на світ з'явилася компанія HP. Недавні випускники університету не мали величезного стартового капіталу, в них було лише 538 доларів і старий свердлильний верстат. Девід і Вільям доладно не знали, виробництвом яких виробів їм варто зайнятися, тому перший час HP кидало «із крайності в крайність». Вони робили сигнальне обладнання для кегельбану й контролери для керування двигунами. На цьому HP заробила небагато грошей, але друзі розраховували на зовсім інші суми.

Першою успішною розробкою, поставленою на серійне виробництво, був генератор звукових частот. Тому що HP була ще зовсім молодою компанією, і про неї практично ніхто не знав, друзі придумали хитромудрий хід. Модель свого генератора звукових частот вони назвали «200 А», що мало на увазі вже безліч випущених різновидів даної продукції, хоча, насправді, це був їхній перший генератор. Ще одна блискуча думка керівників HP – це використання поштового розсилання. Свій виріб Вільям і Девід оцінили в 54 долара й 40 центів. До їхнього подиву, замовлення на звукові генератори почалися практично відразу, причому однією з перших компаній, що купила в HP їх розробку, стала студія Уолта Диснея, що використовувала ці генератори для виготовлення и прокату популярного в ті роки мультфільму «Фантазія».

Як і багато компаній того часу, HP почала свій бурхливий ріст завдяки Другій Світовій Війні й великим замовленням з боку держави. Таким замовленням HP зобов'язані, насамперед, професорові університету в Стенфорді – Фредерікові Терману. Також ця людина сприяла в одержанні перших кредитів для HP, а потім працював позаштатним консультантом даної компанії. В 40-ві роки HP щільно зайнялася одним із самих перспективних військових напрямків того часу – мікрохвильовою інженерією. Слід сказати, що Hewlett-Packard успішно виконувала всі замовлення, тому досить швидко змогла вийти в лідери даної галузі бізнесу.

Післявоєнні роки для HP були ще більш успішними. Хоч кількість замовлень із боку держави скоротилося, зате в компанію Хюлета й Пакарда пришли на роботу нові амбіційні співробітники, звільнені з колишніх місць роботи через післявоєнну кризу. Основною запорукою успіху Hewlett-Packard є правильний підбір персоналу і його ефективне використання. Коли один зі співробітників HP важко занедужав, Хьюлет і Пакард взяли на себе всі медичні витрати на його лікування, а при будівництві нових будинків і офісів компанії враховувалися всі побажання людей, що працюють в HP. Ще одним прикладом гарного й поважного відношення до своїх працівників з боку HP є те, що при випуску акцій в 1957 році першими, хто міг їх придбати були саме таки співробітники фірми Hewlett-Packard.

На сьогоднішній день HP є однією із самих популярних, багатих і шановних компаній Кремінної долини. З 2002 року Hewlett-Packard, після вдалого злиття з корпорацією Compaq, зайняла провідне місце у світі персональних комп'ютерів і дотепер утримує лідируючі позиції. У цей час компанія HP є одним з лідерів світового інноваційного ринку, щодня під брендом Hewlett-Packard реєструється близько 11 патентів.

Для українського споживача назва даної фірми асоціює, насамперед, із принтерами. У цьому немає нічого дивного, адже HP поставляє на 1 млн. принтерів щодня. В офісах компанії трудиться близько 300 000 співробітників, які роблять компанію з кожним днем ще більш відомою й допомагають здобувати дохід близько 115 млрд. доларів у рік ( за підсумками 2009-го фінансового року). Якщо згадати дохід Hewlett-Packard за 1938 рік, який склав 5 369 доларів, то прогрес відомої американської корпорації не помітити просто неможливо. Хоч ріст HP за останні роки небагато сповільнився, однаково американський ІТ-гігант продовжує шукати нові шляхи розвитку й, можна не сумніватися, найближчим часом знайде їх.

0 Comments: