неділя, 22 травня 2011 р.

Як вибрати електричну плиту


Переваги склокераміки перед звичайною електричною плитою очевидні. Насамперед, вона дозволяє поверхні нагріватися й прохолоджуватися практично миттєво. Варильна поверхня, під яку заховані нагрівальні елементи, гладка, начебто відполірована. Процес прибирання зводиться до мінімуму й особливої праці не становить: протер ганчірочкою - і блищить! Поверхня плити завжди залишається холодною.

Відзначимо відразу й недоліки. Електросклокерамічну поверхню слід берегти від цукрового сиропу, який її "роз'їдає". Ударів твердих предметів вона боїться теж. Помітимо, однак: щоб розбити її, треба прикласти зусилля.

Перше питання, яке необхідно розв'язати: чи буде плита стояти окремо або вбудовуватися в кухонний гарнітур. Звичайно, другий варіант краще вписується в інтер'єр, зате в першому випадку можна заощадити. Функції в обох випадках - однакові. Переваги вбудованої плити ще й у тому, що духовку можна винести убік.

Наступне питання: залежна або незалежна варильна поверхня? І в чому різниця? У першому випадку панель керування, на якій перебувають регулятори режимів, розташовується на духовій шафі. У другому варіанті - вона перебуває на самій варильній поверхні. При цьому ручки можуть бути як традиційними, у вигляді поворотних перемикачів, так і сенсорними, що приводяться в дію легким дотиком пальця.

Такі різні конфорки

Варильна поверхня буває із двома, трьома, чотирма й навіть п'ятьома конфорками. Зони нагрівання можуть бути змінюваними й стаціонарними.

Склокерамічні плити, як виявилося, відрізняються від газових тим, що на ту саму конфорку не можна ставити каструлю різного діаметра. Більша ємність на маленькім колі буде прогріватися нерівномірно. Тому конфорки роблять не тільки одно-, але й двоконтурні. Якщо на плиті зображене коло усередині кола, виходить, ця конфорка універсальна й годиться як для маленького ковшика, так і для великої каструлі, досить лише включити потрібну зону нагрівання. Овальна або еліпсовидна форма окружності мається на увазі під качатницю.

Усі варильні поверхні постачені індикаторами залишкового тепла. Вони не тільки показують, наскільки охолола виключена зона, ними ще можна користуватися для легкого підігріву. Інфрачервоний датчик температури регулює нагрівання, постійно підтримуючи задану температуру. За допомогою автоматики закипання конфорка збільшить або зменшить потужність у потрібний час, досить дати їй відповідну команду. Функція "антипротікання" регулює рівень рідини в каструлі, а система блокування вбереже допитливе маля від травми.

Домашня піцерія

Які ж функції є в нинішніх духовок? Це верхнє й нижнє нагрівання, підсвічування й регулювання температури. Ці "здатності" є в будь-яких, навіть найдешевших моделей. На додаток до них - конвекція. Вона використовується для рівномірного прогріву або випічці одночасно на декількох рівнях.

Електрогриль розташовується у верхній частині й допомагає запекти блюдо до рум'яної скоринки. Обертовий рожен допоможе продукту прожаритися з усіх боків.

У більшості дорогих моделей - кілька режимів роботи духовки, призначених для готування спеціальних блюд, таких як піца, наприклад. Дуже важливий у духовці таймер. Якщо він механічний, буде сповіщати про відключення духовки, електронний таймер включить шафу й відключить у заданий час. За допомогою пам'яті готування їжі можна програмувати. Приміром, вона поклопочеться за вас під час вашої відсутності, включивши плиту в призначений час, приготувавши блюдо по точно заданих параметрах і відключивши її точно до вашого приходу.

Багато сучасних духовок не мають потреби в механічнім очищенні, оскільки виконують цю функцію самі. Каталітичне очищення духовки відбувається сама собою, тому що внутрішня поверхня шафи покривається спеціальною емаллю, що поглинає жири під час готування їжі. Термін служби каталітичного покриття, однак, недовгий - через 5-6 років воно перестає усмоктувати гар, тому мити його після закінчення строку доведеться самостійно. Піроліз - другий, більш довговічний спосіб очищення. При 500 градусів, до яких потрібно нагріти духовку, залишки їжі на стінках вигорають.

І наостанок - про дверцята й ручки. Дверцята можуть відкриватися як у горизонтальному напрямку, так і вертикальному. Другий спосіб зручний, якщо духовка стоїть вище рівня стола. Ручки бувають висунутими й утопленими. З першими ми все давно знайомі, другі - позбавлять вас від необхідності чистити їх.

0 Comments: