середа, 23 червня 2010 р.

Як вибрати музичний центр

Музичний центр просто необхідний атрибут будь-якого житлового приміщення. Комусь потрібний звук для нормальної роботи (в офісі, на кухні), комусь потрібний якісний звук, щоб насолодиться музикою з домашньої аудіо колекції, хтось хоче улаштувати вечірку. І в кожного покупця свої вимоги.

Також вибір ускладнюється більшою різноманітністю моделей музичних центрів від різних виробників. Спробуємо вибрати музичний центр, який буде відповідати всім Вашим вимогам, не переплачуючи за непотрібні надмірності.

Класифікація по габаритних розмірах

Почнемо, насамперед, з габаритних розмірів. Відразу подумайте, де в приміщенні повинен стояти музичний центр і скільки місця Ви готові для нього виділити. Великий музичний центр буде надмірністю для кухні, зате добре буде виглядати у великій кімнаті або спальні, не віднімаючи при цьому місця. Із цієї причини відразу подумайте місце установки й визначитеся з габаритами. Якщо Ви прагнете поставити музичний центр на полицю, то не зашкодить заміряти висоту й ширину, у які повинен поміститься музичний центр.

Залежно від габаритів музичні центри діляться на три категорії:

* Мікро-система, що звичайно має одну касетну деку, програвач CD дисків, FM тюнер і стерео підсилювач. При малих розмірах мікро-системи можуть бути досить функціональними. Їхньої потужності вистачить для невеликого приміщення, наприклад кухні.
* Міні-система звичайно має CD-Ченжер на трохи CD-дисків, оснащується двома касетними деками. Також може підтримувати багатоканальний звук Dolby Pro-Logic і мати відповідну акустичну систему. Потужності міні-системи звичайно вистачає для будь-яких побутових приміщень.
* Міді-системи звичайно виконані у вигляді компонентних систем. Кожний компонент (підсилювач, дека, CD-ченжер і ін.) це окремий блок. Зустрічаються міді-системи нечасто й мають високу вартість. Міді-системи призначені ентузіастам і аматорам якісної музики. Тут можуть застосуються позолочені роз’їми й проведення й інші технології, характерні високоякісній звуковій техніці.

Технічні характеристики музичних центрів

Потужність (Вт) - звичайно під потужністю мають на увазі потужність акустичної системи. Чим вище потужність, тим голосніше звучить музичний центр і тим якісніше звук.

CD-програвач ( CD-ченжер) - звичайно на 1-5 компакт-дисків. Програвачі на кілька дисків зручніше, завантаживши туди улюблені диски, Вам не доведеться ходити до програвача перемінити диск, можна перемкнуться між дисками прямо з пульта дистанційного керування.

Кількість настроювань еквалайзера. Еквалайзер необхідний аматорам набудовувати звук "під себе". Тут важлива кількість смуг еквалайзера. Багато систем дозволяють програмно набудовувати еквалайзер, а також зберігати й завантажувати предустановки.

Діапазони тюнера. Тюнер може працювати тільки в діапазоні FM або містити крім FM і інші діапазони. Якщо розібратися, то більшість людей слухає тільки радіостанції в FM діапазоні (тільки в FM і УКВ діапазоні може передаватися якісний стереозвук), а інші діапазони зовсім не використовують.

Surround Sound або об'ємне звучання. Часто зустрічається як опція в стереосистемах. Тут на аматора, багато вважають псевдо-об'ємний звук неякісним і неприємним.

Мегабас. Опція, яка піднімає рівень сигналу по низьких частотах (ефект "глибокого баса"). Ця опція багатьом прийде по смаку, у цьому випадку краще один раз почути.

Кількість каналів і, відповідно, колонок. Є звичайні стереосистеми, і системи з Dolby Pro-Logic, що містять кілька каналів, що й дозволяють одержати якісне звучання й просторовий ефект.

Число смуг акустичної системи. Для одержання більш якісного звучання звук в акустичних системах розділяється по частотах і за кожну зі смуг частот відповідає свій динамік. Бувають одне, двох і трьохполосні акустичні системи. Чим більше смуг, тим вище якість звучання й тим більше габарити акустичної системи.

MP3. Формат стиску звуку, що дозволяє якісно стискати звук і поміщати на компакт-диску більше музики. На звичайному CD диску міститься до 80 хвилин звуку у звичайному форматі AudioCD і до 10 годин звуку в MP3. Дуже рекомендується брати музичний центр із підтримкою MP3, навіть якщо Ви вперше чуєте про MP3.

WMA. Формат стиску звуку конкуруючий з MP3, але менш розповсюджений. Підтримка WMA музичним центром не обов'язкова, через малу поширеність формату.

DVD. Деякі більш дорогі моделі музичних центрів, крім звичайних CD можуть програвати й DVD диски. На DVD диску міститься більш, ніж в 7 раз більше інформації, ніж на звичайному CD. Отже, на DVD поміститься більше музики в більш високій якості.
Караоке. Так, деякі моделі музичних центрів (наприклад, від Samsung) оснащуються функцією караоке. У комплекті звичайно йде диск, що містить російські й іноземні пісні.

Про цінові категорії музичних центрів

Найчастіше в музичних центрах одного класу й цінової категорії застосовуються ті самі деталі, тому якість звучання не може сильно вирізняться. Їх відрізняє дизайн, набір функцій і потужність. Прагнете більш якісний звук - прийде купувати систему дорожче.

Виробники теж сконцентрувалися на продукції у своїх цінових категоріях. Samsung, LG, Sharp і Pioneer більше спеціалізуються на музичних центрах нижчої цінової категорії. Видатного звуку від них Ви не почуєте, але одержите цілком якісне звучання за прийнятні гроші.

Sony, Panasonicи Technics, особливо Technics, сконцентрувалися на музичних системах вищого класу й цінової категорії. Тут Ви будете доплачувати за якісне звучання.

Також у продуктів різних виробників є різні відтінки у звучанні. Наприклад, рtechnics звучить більш жорстко, а Sony більш м'яко. Але це вже справа смаку, та й не все зможуть почути відмінності на слух, особливо відразу.

Висновки

Завдяки технічному прогресу й конкуренції якісний звук доступний усім. За дуже високе звучання доведеться платити більше, іноді набагато більше. Але функціональний і потужний музичний центр доступний практично всім. Головне, перед покупкою визначтеся, чого Ви чекаєте від музичного центру, і які функції Вам реально потрібні.

0 Comments: